Een van de (HartslagNu.nl) burgerhulpverleners meldde ons een geslaagde reanimatie met inzet van een AED. Zijn relaas:

“Het was iets over 19:00 uur. Ik was in de tuin toen mijn telefoon luid afging, ik kreeg een SMS. Het was HartslagNu: “REANIMATIE! Ga naar…” Ik klikte op het linkje in de SMS, pakte snel mijn spullen en stapte de auto in. Ik reed gehaast maar veilig naar het adres, je weet dat elke seconde telt. Op zo’n moment gaat de tijd enorm snel en tergend langzaam tegelijk. Ik moest wachten voor de gesloten spoorbomen “waarom altijd op zo’n moment” dacht ik nog. 

De auto’s voor mij gingen rijden en ik volgde snel. Moest ik toeteren? Knipperen met mijn licht? Of zouden mensen het niet begrijpen en mij misschien zelfs tegenwerken uit frustratie? Ik was er gelukkig bijna dus ik besloot mijn weg rustig te vervolgen. Ik kwam aan op het adres en zette de auto aan de kant, zo dat de hulpdiensten er langs konden. Ik sprong uit de auto en rende naar de openstaande voordeur.

Eenmaal binnen, zag ik dat er al een aantal mensen aanwezig was. Ik liep door naar de achtertuin waar de patiënt op de grond lag en keek wat er aan de hand was. Een vrij jonge man was aan het reanimeren en een jonge dame zat met de AED in haar handen. Ze was klaar om deze aan te gaan sluiten. ik ben haar direct gaan helpen. We plakten de elektroden op de borstkas van de patiënt.. “Raak de patiënt niet aan” “Analyse van het hartritme maken” riep de AED. “Schok geadviseerd” klonk uit de AED. Een schokbaar hartritme is op zo’n moment heel gunstig. Ik weet nog dat ik dacht “YES, we hebben een kans. Dit gaat ons lukken. Deze patiënt halen we terug”. Ik klikte op de knipperende schokknop en de patiënt verschoot door de schok. “Doorgaan met reanimeren!” Riep ik na de schok, naar de jongen die naast hem zat. De hartmassage werd hervat. Om mij heen verzamelde zich inmiddels extra hulp. Toegesnelde burgerhulpverleners. Allemaal binnen een paar minuten daar. Vrijwillig. Om het leven te redden van iemand die ze op dat moment nog nooit hadden gezien. 

De reanimatie ging door, de jongen die bezig was werd afgelost met de hartmassage door een jonge dame, zij was samen met haar moeder op de oproep afgekomen. Ze deed het fantastisch, zeker voor haar leeftijd. Dat maakte indruk op mij. Inmiddels was het volgende analyse moment van de AED aangebroken. “Analyse van het hartritme maken” “Raak de patiënt niet aan”. Ik zag dat de patiënt probeerde te ademen. Is dit nou het “gaspen”? Twijfelde ik. Gaspen is het happen naar adem uit reflex, terwijl er geen hartslag is.

De AED zei “Geen schok geadviseerd”. We stonden op het punt om weer te gaan reanimeren toen een van burgerhulpverleners riep “we hebben hartslag!” Weet je het zeker?! Vroeg ik vol hoop (en stiekem ook verbazing). Het was echt zo, de patiënt ademde en had hartslag. We hadden hem terug. Opgelucht keken we elkaar aan, “het had niet beter kunnen gaan” was het eerste wat ik dacht. De politie en ambulance waren nog niet eens ter plaatse! En toch, toch hadden we hem al weer terug. Het vechtersgevoel door de adrenaline, werd langzaam vervangen door opluchting. De patiënt is wakker naar het ziekenhuis gebracht. Nu, eventjes na het incident, maakt hij het goed en mag hij weer bijna naar huis. 

Achteraf bleek dat meneer zich al enige dagen niet helemaal goed voelde. ’s avonds in de tuin zakte hij weg. Zijn vrouw riep om hulp en de buren kwamen direct kijken. De jonge man waar ik het eerder overhad, bleek de buurjongen te zijn. Hij herkende de hartstilstand gelijk en is begonnen met reanimeren terwijl zijn vader 112 belde en zijn moeder naar de AED in de wijk rende. Gelukkig hing de AED in een open kast (zonder code), waardoor deze direct beschikbaar was. De combinatie van snelle en goede reanimatie en het snelle gebruik van de AED, heeft het leven van deze man gered”.

Hulde voor deze burgerhulpverleners. Dit verhaal maakt weer eens duidelijk hoe belangrijk leren reanimeren is en een AED in elke buurt. Hoe meer mensen kunnen reanimeren en hoe meer AED’s beschikbaar zijn, hoe vaker we dit soort succesverhalen meemaken in Den Bosch. Help ons het verschil te maken. 

Kunt u ook reanimeren en bent u bereid te helpen als elke seconde telt in uw wijk? Ga dan naar www.HartslagNu.nl en meld u aan op het oproepsysteem. Kunt u nog niet reanimeren, volg dan een reanimatie + AED cursus (dit kan ook veilig met afstand wat betreft covid-19 maatregelen).

Heeft u na het lezen van dit verhaal vragen of interesse in een AED in de wijk? Neem vooral contact op met Stichting Hartveilig Den Bosch